Pages

click occay

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath -

Wednesday, June 4, 2014

Officially a mom of 2...

Assalamualaikum...
Officially a mom of 2... Akhirnya selamat bersalin jugak... Tetap overdue... Xpa la janji selamat...

20/5/2014

Aku dah kena warded by that time... Tp before nak serah diri tu, mlm tu mmg xleh tidoq...nebes baq ang... Hahaha... Tp xde la pepagi buta aku p sepital...settle kemas2 umah suma...p breakfast siap2 dulu.. Ye la kompom lama punya nak check up kat labor room (LR) sblm warded...

Masa aku smpi LR tu xramai org pon...tp lepas tu mula la ramai yg mai check up.. Bersusun la ibu ngandung dlm LR tu... Sbb kan nak warded kena tukaq uniform siap2...  Settle ja check up kena la wat ctg plak... Lama gak la bru settle...

Nak tunggu Dr satu hal plak... Sbb kan selasa hari check up antenatal kat klinik pakar, so Dr mmg bz la kt klinik... Lmbt la sket... Lepas lunch bru jumpa Dr... So check la dh brapa cm bukak...masa tu baru bukak 1cm... Dr ckp maybe dh start bukak jalan nak bersalin or mmg dh longgaq sbb dh penah bersalin... So fine.. Settle ja trus la check in ward... Hahahah...

Ari tu mmg ak bersuka ria ja... Mkn segala mak nenek.. Mlm ja Dr pakar dtg jumpa nk bagitau pasai plan dorg esok kat aku... So dlm pukul 7.30 pg sok dorg dh nak induced aku... Masa briefing tu ak lex lex ja... Hahahah... Laki aku pon mlm tu dtg spital... Mkn2... Sembang2... 

21/5/2014

Pukul 4pg nurse dah gerak aku sbb nak kena wat ctg... Dlm ngantuk aku layan ja... Hahahaha... So 20 min gak wat ctg tu..pastu xleh nak tidoq dah...mana ngan jiran sebelah katil ngan standby nak p operate... Aku yg nebes...pastu layan2 mata, pukui 6 aku p mandi trus p semayang subuh ja... Pukui 7.30 ja nurse panggil sbb Dr nak induced aku...sakit gila tp ok la sbb Dr tu siap motivate ckp nak tlg mudahkan aku bersalin... Tenang la sket hati ni... Pas pd tu kena bed rest sejam... Xleh bgn2... Then kena wat ctg plak lepas sejam tu...mkn minum mmg xleh... 

Settle suma baru la bleh p toilet... Masa p toilet tu ak dh notice yg aku dah turun tanda... Dah kluar darah... Masa ni ak xbrapa pikiaq sgt pasai turun tanda ni...ak pikiaq nak makan ja sbb lapaq... Hahahha....

Laki aku pon dah mai hantaq makanan.. Dia pon dok lepak spital ja sbb takut aku beranak ari ni jugak... Dh tgh ari sket baru la aku start rasa contraction tp mild2 ja.. Pukul 1.30 tgh ari Dr check bukaan.. Tp x terbukak sgt pon... Tetap 1cm..Dr pakar pon dtg jumpa bgtau kalo xbukak jugak esok induced lagi sekali...

Aku ok kan ja la... Nak wat pa g..mcmana pon baby lna kluaq jugak... Sehari ni contraction aku mild ja... Perut mengerascpon xkerap...aku pon ckp ngan laki aku maybe ak xbersalin lg mlm ni... So aku soh ja dia balik umah... Mlm tu aku tidoq lena ja...

22/5/2014

Mcm besa pukui 4 ja nurse gerak aku nak wat ctg...settla ja wat ctg, ak bantai membuta blik... Mengantuk... Sebabkan pukui 7.30pg nk induced, pukui 6 ak p mandi... Siap pakej breakfast takut lapaq mcm smlm... 

Dr check bukaan dulu baru nak induced, tp elok cek bukaan, rupanya dah bukak 3 cm...so xjadik la induced...tp masa seluk ni la aku rasa paling sakit..sbb Dr tgh tlg bantu nak bukakan jalan.. Nasib ada sister tlg pujuk bg semangat... Mmg masa tu aku pinjam kekuatan sister tu la... Menangis2 aku..Lepas pada tu, sakit contraction mula la mai... Dlm tgh ari la start... Tp xkuat sgt... Bleh hadap la lagi...bleh mkn suma g... Ada gak makcik   Kat situ suh aku bawak2 berjalan bg jalan bukak cepat... Tp bila dah sakit ni xde daya aku nak jalan2 sana sini... Aku baring ja...tp berbanding rayyan, sakit nk bersalin kali ni aku bleh tahan lagi..

Masa ni aku baring2 pastu nangis2... Muahahhaha...start tengah hari aku dah start rasa contraction... Tp bleh la hadap g... To bila contraction dtg mmg sapa pon xleh pegang2 aku... Laki aku gosok2 pon aku rasa nk marah... Hahahah... Tp dia tllg gak la kipas2 aku... Berpeluh2 gak la...mmg contraction dah consistent dah... Dlm masa 10min sekali... Tp still ak  bleh gelak2 sembang ngan makcik sebelah yg melawat anak dia... Kdg makcik tu tlg picit pinggang aku... Sedap plak... 😁...

Laki aku mmg dh standby kat sepital je la...tp xleh masuk dlm ward la lepas waktu melawat... Aku la p dok ngan dia kt depan ward... Org kata exercise sket2...bila ptg PIL dtg... Aku suh dtg wak rayyan dtg... Dh nk 2 ari aku xjumpa... So aku nak jumpa be4 bersalin kan...rayyan plak mula2 malu... Pastu dia mcm paham aku sakit kan, dia tlg lap2 muka aku ngan towel... Ok la... By ptg mmg contraction dh makin kerap... Laki aku mcm bajet yg aku nk bersalin dh.. 

Nurse pon xbg laki aku blik... Suh lepak hosp ja... Dh sakit2 tu ak p mandi... Lega sket rasa... Elok pas mandi, sakit makin kurang... Aku dh suh laki aku blik mandi lu...mandi kt umah tp maghrib kt hosp ja... Tp makin ke mlm sakit makin kurang... Tp still la sakit... Cek bukaa pon still 3cm so aku suh ja laki aku blik tgk rayyan...

Elok ja laki aku blik... Lepas sejam cm tu ak makin sakit tp contraction tetap la 10 min skali...tp sakit dia lama gila... Masa ni mmg aku dh tahap nak amik ubat tahan sakit dah kat nurse.. Tp nurse ckp ak xbape sakit... Takut nti aku xsakit langsung susah plk jln nk bukak...

Tp dlm pd sakit, sakit lagi hati aku ngan sister yg shift mlm tu..aku ni punya la sakit, dia bleh wat derk ja kat aku... Siap ckp aku xsakit la... Padahai aku dh start strong contraction dh... Menjadik2 dah tgh mlm tu... Pastu siap ckp g "sy tgk muka awak pon sy tau awak xsakit g" watdehek la makcik ni... So aku tepon laki aku pukoi 2 pg cm tu... Suh dia dtg hosp ja... Yg si laki aku suh aku bgtau nurse yg aku sakit... Suh cek bukak ke blom... Aku dh sakit hati ngan makcik sister tu, si fed up aku nak p bgtau...

23/5/2014

So laki aku mmg tidoq hosp... Pukoi 4 dirg dtg wat ctg...ak dh la tgh menahan sakit ni, dorg siap dtg dok godek2 perut aku... Ckp baby tgh tido la... Suh gerak2 baby la... Aku mmg berbulu ja ngan nurse tu... Rasa nk seligi ja kepala nurse tue... Siap marah aku plak sbb tertido... Mmg cibs la... Dh la aku xleh tidoq dr awai, bila tertido nk marah2 plak...masa ni aku mmg dh rasa nk meneran dah... Aku dah rasa nak terberak2 dah... Aku siap ckap aku nak terberak kat nurse tu.. Dia bleh wat derk ja... Mmg tahan maki aku dlm hati... Pikiaq nak bersalin ja aku tahan perasaan...
 
Even nak terberak2, ak manage xmeneran lgsung...mmg aku tahan... Xtau la mana dtg kekuatan utk aku tahan sakit...time tu ujan lebat gile... Org lain suma sejuk... Aku berpeluh2 menahan sakit...di mulut mmg aku baca "la illa ha ila anta subhanakainni kuntim ninazzolimin tu ja... Mmg yg tu dr start induced smpi time nak bersalin...yg lain pon ada aku bc jugak...

Kan ujan, so time ujan kan doa mustajab... So aku tawakal ja... Aku mintak doa suh Allah kurangkan sakit aku tp cepatkan bukak jalan... Mmg dlm kepala yg tu ja aku doa ngan bc la illa ha illa anta... Sambil2 tu aku pujuk2 adik baby.. Aku ckap, kalo nak kuaq adik baby kena kuaq pagi or lepas jumaat.. Sbb nnti kalo time sembahyang jumaat babah xde nak teman kita... 

Dlm pukul 6pg cm tu ak dah sakit gila... Menggigil2 badan tahan sakit tp still xmeneran... Aku tahan ja...bila aku baring bergegar2 katil tahan sakit... Pukul 7pg cm tu aku mmg xtahan dah... Nasib la ada nurse shift pagi yg mmg baik gila tlg aku... Nurse ngan sister shift smlm tu mmg cibs la... Bleh tgk aku jln sorg2 ke blik rawatan nak check bukak... Nak tumbang dh aku... Nasib la ada Dr Tlg papah aku... Dh tu baru la drg ada kesesaran nak amik wheelchair... 

Bila DR check ja aku dah 7cm... So Dr mcm marah la kat nurse sbb xalert... Dia ckp aku bila2 bleh bersalin... Maybe xsampai sejam...aku ckp la mmg xde sapa pon check aku dr pukoi 3 pg...so trus la nurse kelam kabut amik baju baby...ak pon call laki aku suh masuk ward ja...laki aku siap bgtau yg Dr siap berlari g labor room...masa tu pukol 7:30 pg... Laju2 tolak g labor room... Aku plak suh nurse tolak pelan2 sbb rasa nak bersalin sgt2 dah... Elok smpi labor room aku mmg nak bersalin sgt dh... dr suh tahan kejap sebab nak pecah lan air ketuban dulu...lepas je pecah air ketuban Dr suh push2... 7:46pg selamat aku bersalin... Baby girl... 2.9kg... 

Disebabkan aku terankat bontot, so koyak la sket... Kena la 3 jarum... So minor ja luka...settle suma dlm pukol 10pg nurse tolak aku balik ward balik... 

P/s: masa mengandung aku dah start amik vco... Aku sapu kat perut, pastu masa minggu ke 35 aku start minum 3 sudu... Masa minggu ke 37 aku start sapu kat bahagian perineum... So maybe la pasal tu aku koyak sket ja...and Allah mudahkan aku bersalin... Aku pakai brand Tanamera... Sebab review byk kata ok...




Meet ummi's new little helper... 
Maryam Addin Raudhah binti Mohd Azwan



Happy pantang... #pantangday15 06062014


Ummi Rayyan&Raudhah

No comments:

Post a Comment

buzz buzz buzz

Followers

Blog Archive