Pages

click occay

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath -

Sunday, February 26, 2012

saya seorang ibu...

hello peeps...bersiaran kembali...bersiaran kembali sebagai seorang ummi...ai admitted hospital segamat 6hb Feb ari tue...selamat delivered our 1st baby on 10th feb 2012...so officially our baby skarang dah 2 week and 2 day already...

ekceli mcm sebelom ni cakap la...Doktor kata ai dah overdue...tp instinct ai cakap belom...tp dek sebab ai pon takut jadik pa pe, by 6hb Feb tu ai p hospital...so pas check up kat labor room segala bagai...ai kena admitted..tp seriously ai haram xsakit pa pe...bak kata org saje je g serah diri kat Doktor utk wat eksperimen..kira ai la umat paling xsakit tp kena dok kat hospital...sumpah boring...ye la...bayangkan kau xsakit tapi kena dok hospital and by time ade nurse dtg check...wat CTG 2x sehari...yang lagi tambah boring...minggu ai masuk sepital, citer gemersik kalbu tu minggu akhir...sib bek kat ward tue ada tv...so bleh tgk...

masa 6 ngan 7 hb tu Dr xde la wat pa pe lagi...just observe secara luaran jer...tp bosan la gak...tapi 7 hb tu ari-ari ai start sakit..sakit yg menjadik2...xleh tido bagai...dah la husband xde...menitik la air mata sorang2...serius mmg xtahan sgt...ngadu kat nurse kat situ...dorang dtg check if ade contraction...tp xde...rupa2 baby ngah start masuk jalan...mmg sakit...time tue apa yg ai buat...mengaji ngan baca yassin je la...ngan amal doa nabi yunus...mmg dah siap2 prepare wak yassin ngan al-quran g sepital...time semayang pon ya ampun susah nye tuhan saja yg tau...nak rukuk, nak sujud...sakit sgt..tp tahan je la...

dah la tgh sakit ari-ari...dorang suh g pakar 1 plak nak wat fully scan before dorang advice pe yg patut wat kat ai...sakit okeh nak jalan dr ward ke pakar 1...so result dr scan tue dorang amek keputusan suh ai induce je bg bukak jalan nak bersalin...so tarikh induce dorang kasik la 9hb..tapi esoknya 8hb...Dr pakar datang wat check up...dah tiba2 plak dorang suh induce ari tue jugak..so pas jer pakar check, trus g masuk bilik Dr nk induce...serius hokey, sakit gila la ...dok hospital keja seluk jer...before induce tu bukaan bru 1cm++..lepas 1st induce tue...sakit contraction xde g...lpas 5 jam baru start contraction..10 min sekali...mujuq la husband ai tido kt hospital mlm tue...sakit sampai ke tgh mlm...menitik nitik air mata thn sakit...nasib la husband ai teman bg semangat...tgh mlm tu ai cuba2 gak tido...bleh la tido..tp kejap2 jaga bila contraction tu dtg...tp last lastbila pagi...dah xsakit...tp time tu darah dah start kluar...so awal pagi tue...Dr cek bukaan..baru 2cm++...

xbukak pon lagi jalan nak bersalin...so trus la pas tu ai p mandi...tup tup nurse ketuk pitu bilik air suh cepat sbb Dr nak induce skali lagi...oowh tension la gak nak sakit lagi...tp yg heran nye Dr induce 1/2 je ubat tue..pas siap induce..balik la ke katil...kena baring je sejam xleh bangun2...makan minum pon xleh...lepas sejam nak kena wat CTG lagi plak..pas CTG baru lh makan...tp masa induce ni xde plak sakit ontraction tu dtg..so mcm biasa...Dr pakar dtg nak check...pastu bila tgk ja report dia plak nek hairan napa dorang induce 1/2 ja ubat...so Dr pakar decide...koi 3 ptg induce sekali lagi 1/2 ubat induce tu...

lepas ja induce koi 3 tue...sakit contraction menjadik2...sakit ya amat..mm xtahan...bengkak2 mata nangis tahan sakit...time tue rasa nak marah jer...xleh husband silap cakap sket..mmg nak marah jer...padahai husband bagi semangat jer...dia pegang kepala ai pon ai marah...huhuhu...mmg sakit la...tp sakit2 pon sempat lagi layan Gemersik Kalbu..hahahaha cuma xpaham bijik butir ja finale citer tu cam ner...dah nak sakit kan...

dah kul 8 lebih cam tue...rasa nak buang air besar..so suh usband ai g bagitau nurse lu..ye la takut la terberanak dalam toilet plak...so nurse suh masuk bilik rawatan...sebab nak cek bukaan..bukaan dah bukak 3cm...so nurse cakap bleh ja nak buang air besar...tp xleh pon...so rest je lagi ngan husband...so koi 10 mlm cm tue..sakit makin menjadik2...dah xtau nak nangis ke ape ker...check lagik jalan....so bukaan dah 4cm...immediately dorang suh tolak g labor room...so balik ke katil..standby baju baby suma...

so settled suma..nurse dtg nak tolak g labor room...debar pon ader...so sampai labor room...standby suma siap2 atas katil...Dr incharge dtg check bukaan...so dorang suh tunggu sbb air ketuban pon xpecah ag...by 11 mlm, Dr dtg pecahkan air ketuban...lepas pecahkan air ketuban, nurse dtg bg injection tahan sakit sebab lepas je air ketuban pecah...rasa sakit akan menambah2...start koi 1 pagi tue..sakit mm menjadik...mmg xtahan...macam2 doa la yang ingat ai baca...mmg sakit xtau nak gambaq mcm mana...bila tanya nurse, dorang cakap koi 3pg baru Dr check balik bukaan...huh gila la...masa tu baru koi 1 lebih...xtahan nak tunggu sampai koi 3...

pastu elok ja koi 3pg...Dr xjugak dtg2...ai ni kat bilik dah xsenang duduk...bila ai panggil nurse jer cakap ai dah nak beranak...dorang siap kata belom lagi...ai siap cakap ai dah rasa baby nak kuar...pastu nurse check, baru caya ai dah nak beranak...trus siap2 barang nak bersalin...siap kelam kabut panggil husband ai masuk...

settled siap barang suma sampai la time nak meneran...by time nak menran..ai dah lost byk energy sbb dah penat tahan sakit masa contraction tue..tp sebab semangat dari husband ngan nurse tu ai gagahkan jugak...mula teran pendek2...nurse ckp teran yg panjang...ai wat jugak..tp xsampai...so husband dah bg full support...semangat suh ai teran panjang...lepas jr cm tue...kepala baby dah kuar...so curik nafas ngan rest seminit..pastu sambung teran.....n at last baby selamat dilahirkan...lega sangat....elok jer baby kuar...hilang suma sakit....rasa bahgia sgt...dah xrasa sakit jait ke ape ker...pastu nurse amek baby nak g bersihkan...husband ai still lagi teman ai...pas settled suma nurse wak masuk baby utk diazankan...syahdu tgk husband ai azan n iqamatkan anak we ols...

pas nurse kasik ai minum, nurse bagi baby kat ai suh susu kan..tp sebabkan dalam mulut baby byk lendir baby xnak menyusu...so baby ai kena warded kat ward baby...luluh rasa hati bila baby xikut ai balik ward sama ai...tp demi baby sehat ai redha jer...

masa tgh ari ai gagahkan diri jalan g ward baby nak kasikkan susu..tp baby dalam incubator...so xleh direct bagi susu..nurse suh perah susu..tp sbb baby x pnah hisap...susu xleh kuar lagi...menitik2 air mata tgk baby mcm cari2 nak susu...

ni la my son..fresh from oven...luluh hati tgk baby baru brape jam kena cucuk sana sini....tp ai tabah kan ati jer...air mata ni menitis jer...tp tu la org ckp dalam pantang ni xleh nangis sgt...xelok...tp tu la..bila dah pegang tittle ibu ni mmg perasaan otomatik jadik sayu tgk anak cm ni...masa tgh taip ni pon air mata nak menitik jer....

tgk la..biru2 tgn kena cucuk..masa ni baby dah stabil dah...masa Dr datang check ai pon, ai dah sihat dah...so ai dah leh discharge ari sabtu tu..tp ai kena check la baby leh kuaq ker x...suh husband g tanya...tiba2...nurse kat sana ckap baby xleh kuaq lagi sbb jaundice plak...kena dok wah lampu...erm time ni ai dah xnangis dah...ai just nak baby sihat jer...so baby dok wah lampu..ai pon gigih la g bagi susu bagi baby cepat sembuh...

baby ngan rayban ida...ni masa dok wah lampu...ai p kerap gak nak kasik baby susu...so alhamdulillah baby ari ahad dah leh discharge...lega sgt rasa...tp bila balik rumah, jaundice baby tinggi plak...so kena follow up ke klinik...selang sehari...sebab jaundice baby 15.0...so ai keep on bagi susu badan...and ikut segala petua ler..selang sehari jaundice baby menurun jadik 12.2...so keep on wat follow up kt klinik...nasib la jaundice baby makin turun...skarang baby dah discharge dari g klinik cek jundice...so baby pon dah aktif skunk...


curat curet si demok
Ummi Rayyan

No comments:

Post a Comment

buzz buzz buzz

Followers

Blog Archive